Vecka 50 - fokus på rattfylleri

Under vecka 50, den 8-14 december, genomför Polisen sin sista insatsvecka för i år. Fokus för veckan är rattfylleri och extra många alkoholutandningsprov kommer att göras.

Antalet dömda rattfyllerister (enligt BRÅ) har minskat under de senaste åren, samtidigt som Trafikverket bedömer att andelen nykter trafik ligger still och inte har blivit bättre från 2012 till 2013. En förklarande orsak kan vara att Polisen gör allt färre alkoholutandningsprov.

- Nästa vecka gör vi en ökad insats i arbetet mot rattfylleri. Förutom att hitta rattfylleristerna informerar vi dem också om möjligheten till vård man kan få. Då kanske vi slipper träffa en del av dem påverkade bakom ratten igen, säger Bengt Svensson, kommissarie, Rikspolisstyrelsen.

Förutom att hitta och rapportera rattfyllerister, har Polisen också ett uppdrag att berätta om den vård man kan få enligt SMADIT metoden (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken). Tanken är att rattfylleristen ska få ett erbjudande om ett samtal med socialtjänsten/landstingsvården inom 24 timmar eller så snart som möjligt. Som ertappad rattfyllerist kanske världen rasar, men genom att ta tag i problemen finns en lösning.

- Polisen kan göra mer, men framförallt kan regeringen göra mer. Inför obligatoriskt alkolås i alla fordon, säger Lars Nordquist, Verksamhetsansvarig NTF Sörmland-Östergötland.

-Tidigare undersökningar som vi genomfört visar att Polisens närvaro i trafiken är mycket viktig för att förare ska agera säkert på vägarna. Bilprovningen månar inte bara om säkra fordon, utan också om säkra förare och stödjer Polisens arbete genom att under insatsveckan tillhandahålla en informationsfolder till alla kunder som besiktar sitt fordon på någon av våra 92 stationer runt om i landet, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, Bilprovningen.

---

Kontaktpersoner:
Lars Nordquist, Verksamhetsansvarig NTF Sörmland-Östergötland, tfn 070-319 02 25
Bengt Svensson, kommissarie Rikspolisstyrelsen tfn 0730 – 374 500
Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef Bilprovningen tfn 0706 – 87 03 66


2014-12-05