Sommarens alla semesterresor ska precis komma igång; till midsommarfirandet, festerna och sommarstugan. Se till att planera din resa så att du säkert kommer fram! Det handlar förstås om att vara utvilad, hålla hastigheten, använda bälte och vara nykter. Men det kan också vara att välja den väg där polisen gör många alkoholutandningsprov, så att de med alkohol i kroppen tas av vägen!
Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Polisens strategi är att låta alla förare som stoppas få göra ett alkoholutandningsprov. En förhoppning är att ju fler prov polisen gör desto säkrare blir vägen! Ingen av oss vill ju möta en berusad förare. I områden där polisen syns ofta hoppas man att de som är berusade stannar hemma, att polisen har en avskräckande effekt.
Några tips till dig som är förälder och har ungdomar
Att unga män är en riskgrupp i trafiken är inget nytt. Som förälder kan du göra en stor insats med enkla medel.
Kolla hur ditt barn tänkt att transporterna är tänkta utföras, vem som ska köra, vilken bil, hur många i bilen och vart ditt barn ska ta vägen. Se till att själv hålla dig nykter så att du kan hämta om det behövs. Det kanske också går att lösa med hjälp av andra föräldrar med barn på samma ställe. Se till att ditt barn har en fungerande mobil, så att ni kan ha kontakt.
Framförallt förmana, förmana, förmana! Det är vetenskapligt bevisat att de föräldrar som ”tjatar” mest får en bättre effekt än de föräldrar som har ”låt gå beteende”.
Har du gjort ett klokt val och pratat med ditt barn om riskerna med alkohol och trafik så kan du faktiskt se dig själv i ögonen, om det trots allt skulle hända det som inte få hända.
- Men hur tror du det känns om du inte ens försökt?, säger Lars Nordquist, Verksamhetsansvarig NTF Sörmland-Östergötland.
Hur säker är vägen i ditt län?
Alkoholutandningsprov 2012 per tusen invånare fördelade per polismyndighet.
Checklista inför/under semesterresan:
- - Välj resväg utifrån säkraste vägen (kanske inte alltid kortaste)
- - Planera resan med flera raster
- - Gör en tidsplanering så att du aldrig behöver stressa
- - Se till att vara ordentligt utvilad
- - Kolla bilen; lufttryck, olja, spolarvätska mm
Checklista under semesterresan:
- - Kör nykter (tänk även på dagen-efter)
- - Använd bälte (barn under 4-5 år ska åka bakåtvänt)
- - Håll hastigheten
- - Om du blir trött – ta paus eller byt chaufför
---
För mer information, kontakta:
Lars Nordquist
Verksamhetsansvarig
NTF Sörmland-Östergötland
Tfn: 070-319 02 25
2013-06-18