Intresseanmälan

Projekt Jämställd Bilkörning

NTF Sörmland-Örebro län-Östergötland kommer under år 2025 att genomföra projektet Jämställd bilkörning i våra tre län, totalt sex stycken utbildningar med 10 kvinnor (65 år eller äldre) per kurs. Kvinnorna kommer att få en utbildning (både teori och praktik) för att uppdatera och förnya sina kunskaper i trafikkunskap och hantering av fordon.

 

Problemet är att många äldre kvinnor har körkort, men de kör sällan bil. Bland +65 är det oftast mannen som kör bil, vilket får som konsekvens att kvinnan tar över bilkörandet först om mannen blir sjuk eller avlider. Hon är då en ”nybliven” bilförare och kan få problem pga. brist i erfarenhet och rutin.

Att stärka och utveckla kvinnors möjlighet att påverka sin livssituation genom att kunna transportera sig säkert, är att främja god och jämställd hälsa. Kvinnor som är mer mobila, blir självständigare och mår bättre. Det skapar mindre ofrivillig ensamhet och mindre psykisk ohälsa, när man kan ta sig på egen hand till affärer, till väninnor, till barn osv.

 

Vi vänder oss till kvinnor som är 65 år eller äldre, har ett giltigt körkort och inte har kört bil på länge. Uppfyller du dessa krav och är intresserad av att gå utbildning, så maila din intresseanmälan till jenny.johansson@ntf.se

Skicka din intresseanmälan senast den 31 oktober.

 

Grundplanen är att genomföra utbildningar i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Nyköping och Örebro. Men vi behöver veta i vilka städer som det finns störst behov av dessa utbildningar. I din intresseanmälan är vi därför tacksamma om du uppger i vilken stad du önskar gå utbildning i. Det kan vara en annan stad än de fem städer ovan.

 

Observera att genom besvara denna intresseanmälan så binder du dig inte till någonting och du garanteras inte en plats på en kommande utbildning. Inbjudan med anmälan kommer att skickas under slutet av november via pensionärsorganisationerna, via våra sociala medier, till de/dig som visat intresse osv.

 

Utbildningarna har ett begränsat antal platser. Utbildningarna kommer att ha startdatum i januari, februari, mars, april och augusti år 2025 och pågå mellan 7 – 11 veckor.

Projektet finansieras av Jämställdhetsmyndigheten.

 

 

Välkommen med din intresseanmälan!

Vid frågor, kontakta:

jenny.johansson@ntf.se

Projekt Jämställd Bilkörning

2024-10-01