Mörkret är här – glöm inte reflexen!

Nu är det hög tid att se till att du är rätt utrustad för höst- och vintermörkret. Att bära reflex är en liten insats du gör som kan vara skillnaden mellan liv och död. 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt och därför kan en reflex ha stor betydelse. Reflexen gör att du syns bättre i trafiken och minskar risken för att bli påkörd.

 

Fem fakta om reflexer

1. En reflex återkastar skenet från strålkastaren på ett fordon. Har du mörka kläder och bilen kör med halvljus på, syns du först på 20–30 meters håll. Bär du reflex ser föraren dig redan på 125 meters håll.

2. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns tydligare när bilen har halvljuset på. Och vill du vara säker på att synas riktigt bra så komplettera med en reflexväst.

3. De flesta olyckor med fotgängare sker i tätbebyggda områden med belysning från både neonskyltar och gatubelysning. Du ser fordonen, men föraren ser inte dig. Reflexen skyddar dig alltså även i stan.

4. Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Byt gärna ut dina reflexer varje år.

5. Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar och elsparkcyklar. Tänk på att även barnvagnen och hunden behöver synas!

 

Läs mer om reflexer på NTF:s webbplats.

Mörkret är här – glöm inte reflexen!

2023-10-24