Bilen en dödsfälla för hunden

När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Sommar och semestertider innebär för många hundägare bilresor, både inom och utanför Sveriges gränser. När vi packat bilen full och placerat hunden längst bak i lastutrymmet, glömmer vi bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera. Lika så tänker vi inte på den sol som strålar genom den stora bakrutan, detta kan också leda till att hunden drabbas av värmeslag.

Hunden svettas inte som människan
Hunden svettas inte genom huden som vi människor gör. Hunden svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning.
Hunden blir varm, den börjar flåsa och efter en kort stund blir hunden stressad, temperaturen stiger och hunden får en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer under veterinärvård.


Tabellen ovan tydliggör att temperaturen inne i bilen snabbt ökar vartefter solen stiger på himlen och gör den till en dödsfälla för din hund.

Om man ser att hunden är lättare medtagen kan man kyla den med vatten, blöta handdukar eller ett bad i närmaste vattendrag. Skulle hunden vara okontaktbar ska man så snabbt som möjligt, efter att först ha kylt ner hunden, bege sig till veterinär.

Brottsbalken ger stöd att rädda het hund!
Vad kan man då själv göra om man upptäcker att en hund, annat djur eller kanske ett barn, mår dåligt i en instängd bil? Svenska Kennelklubben (SKK) rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.

Lämna inte hunden i bilen!
Solen flyttar sig. Och även om inte bilen står direkt i solen blir det snabbt olidligt varmt i den. Och detta även om bakluckan står på glänt eller att fönstren är nedvevade. Så lämna inte hunden i bilen ens för en kort stund. Inte ens om den har vatten i buren. Kan du inte ta hunden med dig – lämna den hemma.

Källa: Hundsport


2015-06-29