Andelen kvinnliga grova rattfyllerister ökar

Denna vecka satsar polisen extra resurser på nykterhetskontroller på våra vägar och andelen kvinnor som åtalas för grovt rattfylleribrott ökar. När det gäller trafiksäkerhet i övrigt är kvinnor säkrare; de använder till exempel bälte oftare och de håller hastigheten oftare än män.

Kvinnor kör också oftare utan alkohol i kroppen, men under de senaste åren ökar andelen kvinnor som kör bil med över 1.0 promille alkohol i blodet.

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Under de senaste fem åren har antalet personer som åtalats för grovt rattfylleri minskat, från drygt 5000 personer år 2008 till drygt 4000 2012. Men det är i första hand männen som står för minskningen, antalet kvinnliga grova rattfyllerister ligger kvar på samma nivå - se diagram nedan. (Källa: BRÅ)
Männen står för hela minskningen av grova rattfylleribrott.
‐ Det är sorgligt att kvinnornas utveckling inom detta område inte pekar åt rätt håll. En person som kör med så mycket alkohol i kroppen har troligen alkoholproblem och borde söka vård. Samtidigt måste vi alla ta ett ansvar, både för vår egen körning men också genom att anmäla om man befarar att någon i sin närhet kör berusad, säger Lars Nordquist, NTF Sörmland-Östergötland.

Under vecka 50 pågår polisens insatsvecka mot alkohol och droger i trafiken. Det innebär att extra många poliser i yttre tjänst är ute på vägarna och kontrollerar trafikanternas nykterhet. Under året genomförs ett antal europeiskainsatsveckor i trafiken med olika teman och denna vecka handlar det om alkohol och droger. Gränsen för rattfylleri i Sverige är 0,2 promille alkohol i blodet och gränsen för grovt rattfylleri är 1,0 promille.

---

För mer information kontakta:
Lars Nordquist
NTF Sörmland-Östergötland
Tfn: 070-319 02 25


2013-12-09