36.000 barn marscherar baklänges för sin rätt att åka säkert i bilen

Den 7 maj genomförs baklängesmarschen, där förskolebarn över hela Sverige går baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen, d v s bakåtvänt till minst 4 års ålder.

Dagen är ett initiativ av Volvia och NTF, i syfte att sprida kunskap om hur barn färdas säkert i bil. Samtidigt presenteras en rikstäckande undersökning av svenska föräldrars kunskap om barnsäkerhet i bil. Den visar bland annat att upp till 52.000 barn riskerar att skadas allvarligt vid en olycka, helt i onödan. Allt för många 0-4 åringar placeras felvända i bilen – framåtvända i stället för bakåtvända. Något som kan få livsavgörande konsekvenser vid en bilkrock.

- Barnsäkerhetens dag är en kampanj för att sprida information om barnsäkerhet i bil. NTF Sörmland-Östergötland arbetar också med nyanlända svenskars barnsäkerhet i bil. Vi har nyss haft en informationsträff med Östergötlands samhällskommunikatörer där vi bland annat pratat barn i bil och vikten av att åka bakåtvänt säger Lars Nordquist på NTF Sörmland-Östergötland.

- Vi genomför årligen en undersökning bland Sveriges föräldrar för att ta reda på deras kunskap om barns säkerhet i bil. Det resultat vi ser i undersökningen visar att frågan är konstant aktuell, säger Sofia Bergfors, marknadschef på Volvia.

Hittills har över 230.000 barn över hela Sverige deltagit i Barnsäkerhetens dag som blivit ett stående inslag på landets förskolor. Kampanjens höjdpunkt är baklängesmarschen, i dag den 7 maj, då ytterligare 36.000 barn går baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen, d v s baklänges. Barnsäkerhetens dag är också registrerat på FN:s globala trafiksäkerhetssatsning SaveKidsLives.

---

Vid frågor kontakta:
Lars Nordquist
Verksamhetsansvarig NTF Sörmland-Östergötland
Tfn: 070-319 02 25


2015-05-07