En varm dag blir bilen en dödsfälla

Lämna aldrig din hund i en varm bil – den blir snabbt en dödsfälla! Varje sommar påminner Svenska Kennelklubben om hur farlig värmen i bilen kan vara för hunden (och givetvis för andra djur och barn).

 

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. I en varm bil blir din hund stressad och avlider i värsta fall av värmechock. Sommaren 2014 genomförde Svenska Kennelklubben en egen undersökning för att ta reda på hur varmt det blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen:

Vid en akutsituation

Om du ser en hund i en varm bil och situationen verkar akut, se till att hunden kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nöd. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.

 

För att hunden ska må bra på resan - checklista

  • Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  • Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
  • Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
  • Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.
  • Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!

 

Källa: Svenska Kennelklubben

En varm dag blir bilen en dödsfälla

2019-06-20